Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

TimeWinder Nostalgifestival 2018 – Amerikansk tema

19. maj 2018 - 21. maj 2018

Den amerikanske kultur og drøm om frihed hyldes med masser amerikansk produceret mekanik.

Hvad er TimeWinder?

TimeWinder er navnet på en nostalgifestival der afholdes hvert år i pinsen på Grønnessegård Gods ved Hundested. Navnet ’TimeWinder’ henviser til at her spoles tiden tilbage. På TimeWinder formidles industraliseringens teknologi og samtidens mode og samfundsforhold. Festivalen koncentrerer sig om perioden 1875 til 1975 for så vidt angår udstillingsgenstande og temaer.

 

Til lands, til vands og i luften

På TimeWinder kan man opleve mekanik til lands, til vands og luften idet udstillingerne på landjorden suppleres med dampskibet Skjelskør der udbyder rundsejlads på Roskilde Fjord samt mere end 20 veteranflyvemaskiner fra før, under og efter anden verdenskrig der vil kunne opleves i luften henover de tre pinsedage.

Årets tema 2018 på TimeWinder – Made in America!

Skønt mange af de første moderne opfindelser blev gjort i Europa, overtog USA den teknologiske førertrøje hen imod
slutningen af 1800-tallet. Der blev stadig gjort banebrydende opfindelser i Europa, men fra 1880’erne var det tydeligt, at USA
var ved at komme godt med – og faktisk så var mange af opfinderne jo 1. generationsindvandrere fra Europa.

Mekanikken banede vejen

Amerikanske opfindere var især gode til at omsætte deres opfindelser til fabrikation af produkter der kunne sælges, bl.a. fordi den hastige vækst i befolkningen gav et god efterspørgsel efter nye produkter. Automobilen er et godt eksempel herpå. Det og forbrændingsmotoren blev opfundet i Europa men var forbeholdt en lille rig skare. Det var amerikanerne der fik gjort det opnåeligt at eje et automibil for almindelige mennesker – stærkt anført af Ford og hans samlebånds opfindelse. I løbet af få årtier blev USA verdens førende bilproducent.

100 år siden den store krig

I 2018 er det 100 år siden første verdenskrig afsluttedes. Efter den store krig kom der for alvor skub i en amerikansk påvirkning af Europa. I Danmark mærkede vi dette bl.a. med oprettelsen af moderne samlefabrikker for både Ford (Allerede i 1919) og General Motors i København.

Vi sagde ’Ja tak’ til Marshall-hjælp for 70 år siden.

Efter tredive år og en verdenskrig mere takkede Danmark i 1948 ja til Marshall-hjælpen som var ment som en håndstrækning til hele Europa for at få gang i hjulene efter en ødelæggende krig. Dette ja til hjælp i form af amerikanske produkter betød mere fokus på landet mod vest og en gryende amerikansk påvirkning af hele samfundet. Amerikanske baser i Tyskland og en kold krig gjorde også sit i årerne efter. Med amerikaniseringen fulgte en helt ny ungdomskultur med blandt andet Rockabilly-miljø, Elvis Presley og Johnny Cash på pladespilleren og meget mere.

Årets tema vil bl.a. komme til udtryk i en række temaudstillinger. Dig der brænder for amerikansk mekanik og kultur er derfor ekstra meget velkommen i 2018, men der er heldigvis stadig – som altid – plads til alle jer andre med spændende mekanik fra hele verden.

Messing og gaslys – oplev de helt gamle biler.

For pionerne – dem med de HELT gamle biler fra før 1918, har TimeWinder indført et årligt tilbagevendende messing og gaslys tema. Kulminationen bliver en parade, der løber af stablen kl. 20:30 pinsedags aften, hvor damptraktorer og messingkøretøjer har gang i petroleums- eller gaslygterne, kører hen over pladsen og samles omkring musikteltet og lyser op omkring dette i skumringen. Der er ikke ret mange arrangementer for disse helt gamle ”rigtige veteranbiler”, men vi ved de er derude. Der vil være mulighed for at disse helt gamle køretøjer kan stå indenfor om natten. Skriv til Michael: mde@timewinder.dk

Vi håber at se dig og din veteran igen i 2018!

Udstillertilmeldingen er åben og du kan melde dig allerede nu på www.timewinder.dk

Fakta:

TimeWinder blev afholdt første gang i 2017 på Grønnessegaard Gods jorder ved Hundested/Halsnæs.

Festivalen fokuserer på 100 års mekanik, industri- og kulturhistorie fra 1875 – 1975. I pinsen 2017 besøgte ca. 10.000 gæster festivalen TimeWinder forgår i pinsen, 19.-21. Maj 2018 og billetter kan bestilles på www.timewinder.dk

TimeWinder Nostalgifestival 2018 – Amerikansk tema

Detaljer

Start:
19. maj 2018
Slut:
21. maj 2018
Begivenhed Kategori:
Hjemmeside:
www.timewinder.dk

Sted

Grønnessegaard Gods
Amtsvejen 280
Hundested, 3390 Danmark
+ Google Map