Liebhaveri: Klassiske racerbiler opnår forrygende priser på den internationale scene. Her er beviserne.

Mens Danmark har været bundfrossent, pustede bil-entusiasterne ud rundt om i verden efter stormende auktionsdage i London.

Finanskrise eller ej strøg buddene på auktionen hos Bonhams i London i vejret med samme hast, som alle tiders storm udviklede sig over Atlanten.

Blå stjernebil fra berømt racerteam. Jaguar D-Type nåede 23 mio. kr.
Blå stjernebil fra berømt racerteam. Jaguar D-Type nåede 23 mio. kr.

Klassiske, gamle biler er tilsyneladende mere værd end nogensinde – især hvis svungne linjer og skinnende lak er ledsaget af den helt rigtige historie.

31 mio. kr. for en gammel Jaguar blev det ikke til. Men det var tæt ved, da en af de karakteristiske blå fuldblodsracere fra et berømt skotsk team med det franske navn Ecurie Ecosse fik hammerslag ved åndeløse 26 mio.

Den ære tilfaldt en Jaguar C-type roadster fra 1952 med de flotte, nærmest vellystige linjer, som karakteriserede de tidlige 1950’er-racere af det britiske mærke.

Toldere og syndere

Hele samlingen af klassiske racere – og ikke at forglemme deres dengang verdenskendte transportbus – indbragte et beløb i omegnen af 78,5 mio.

Tidens tand havde gnavet alvorligt i den gamle racerteam-bus fra 1960. Men den er kommet til ære og værdighed og har med hammerslag ved 16 mio. bidraget til, at de skotske racerbiler indbragte i alt 75 mio. kr.
Tidens tand havde gnavet alvorligt i den gamle racerteam-bus fra 1960. Men den er kommet til ære og værdighed og har med hammerslag ved 16 mio. bidraget til, at de skotske racerbiler indbragte i alt 75 mio. kr.

Raceren til 26 mio. var oprindelig bestemt for en ganske særlig kunde, stenrige Carlos Lostalo fra Argentina, men handlen måtte aflyses på grund af toldproblemer, tilsyneladende også et problem i de dage.

I stedet blev bilen leveret til en Jaguar-forhandler i Edinburgh i Skotland.

Det viste sig siden, at det måske mere var et trick fra den argentinske køber for at få afgifterne ned, end et problem med toldvæsenet.

En af det daværende teams stjernebiler, en kortnæset Jaguar D-Type fra 1956, fik hammerslag ved 23 mio. kr.

D-modellerne er fantastisk efterspurgte for deres klassiske linjer og en imponerende sejrsrække i blandt andet fem løb på Le Mans i 1950’erne.

Det skotske team havde hele fem af slagsen, og scorede på den verdensberømte franske motorbane gang efter gang.

Til at flytte disse kostbarheder på hjul rundt mellem berømte motorbaner lod det skotske team bygge en ganske særlig autotransporter, den eneste af slagsen.

Aston Martin klassiker, model DB5GT fra 1959. Hammerslag ved 14 mio. kr. , mens en gadeversion fra 1968 kneb sig op i 1,6 mio. kr.
Aston Martin klassiker, model DB5GT fra 1959. Hammerslag ved 14 mio. kr. , mens en gadeversion fra 1968 kneb sig op i 1,6 mio. kr.

Den karakteristiske ekvipage blev bygget til formålet, og efter sigende var dens strømlinjede former inspireret af aerodynamikken hos fisk.

Efter en lang karriere gnavede tidens tand så hårdt i flyttebilen, at den senere blev anvendt til transport af foder og øltønder.

Siden blev dens tilstand så ringe, at selv en salgspris på 15 pund for køretøjet var helt urealistisk.

Siden kom den gamle 3-bilers transporter dog til ære og værdighed.

Tysk hurtigløber

Rækken af fristende køretøjer fra auktionen i New Bond Street i London er lang.

En klassisk racer fra Tyskland, Porsche 904 GTS fra 1964, nåede ikke helt de forventede 12-14 mio. men fik dog hammerslag ved 10,2 mio.

SJÆLDNE KØRETØJER

Amerikansk auktion

  • Auctions America byder op til fest med mere end 460 sjældne køretøjer på auktion i Fort Lauderdale, Florida i USA, 14.-16.- marts.
  • Rækken af sjældenheder anføres af en ægte Shelby 289 Cobra.
  • Vurderingen afventer 2014-niveauet, men topscorer på en lignende auktion i Fort Lauderdale sidste år var en Mercedes-Benz 300 SL Gullwing årgang 1955 med rekord-hammerslag ved 4,8 mio. kr.

En majestætisk Aston Martin Ulster fra 1934, bygget 30 år før den tyske hurtigløber, nåede op på 11,6 mio.

Det ternede flag vajede også for noget så sjældent som en fuldblods Formel-1 racer. Oven i købet den syvdobbelte Formel-1 verdensmester Michael Schumachers første vinderbil, en Benetton-Cosworth Ford B194 fra 1994. Her faldt hammeren ved 5,5 mio. kr. , og bilen forbliver på britiske hænder.

Briterne er i det hele taget gode til at score, og der blev opnået formidable priser på en række klassiske skønheder med Aston Martins karakteristiske logo på fronten. 14 mio. for en 4,2 liters DB4GT Sports Saloon fra 1959 – og 1,6 mio. for den berømte DB6 gadeversion fra 1968.

Den verdenskendte Beatle Ringo Starr var første ejer af en smuk franskbygget Facel Vega fra 1964. Klassikeren fik hammerslag ved tre mio..

Blandt de allerældste køretøjer var en åben, franskbygget Clément 12/16 HP, som blev solgt for 3,2 mio. kr.

Bilens første ejer var en spansk bilentusiast med nære forbindelser til kongehuset, Don Francisco Serramalera Abadal, kendt under navnet Paco Abadal.

Trods bilens begrænsede hestekraft, der dog var antagelig i bilismens barndom, vandt han sin første sejr med sin Clément i et 6,5 km. hillclimb løb i Barcelona i tiden 9 min. 43 sek. i 1904.

Store auktioner i 2014

Hvis modet ikke rakte, eller kassekreditten slap op, er alt håb ikke ude. Der venter en stribe store bilauktioner her i det nye år.

Her i februar sætter to auktionshuse kostbare, klassiske racere under hammeren i Paris.

Engelsk klassiker. Aston Martin Ulster fra 1934 opnåede hammerslag ved 11 mio. kr.
Engelsk klassiker. Aston Martin Ulster fra 1934 opnåede hammerslag ved 11 mio. kr.

RM Auctions bortauktionerer en stor samling fra Australien af sjældne racerbiler. Blandt dem en Jaguar D-type fra 1950’ernes berømte serie, vurderet til 30,5 mio.

Bonhams er også klar i Paris, blandt andet med en 3-liters Delage racer fra 1947, vurderet til op mod 12 mio.

Hammeren svinges også over en ægte Formel-1 Ferrari, kørt i 1984 af Michele Alboreto, der blev nummer fire i VM. Vurderingen for F-1 raceren lyder på op mod 4,4 mio. kr.

Endelig byder Auctions America op til fest med mere end 460 sjældne køretøjer på auktion i Fort Lauderdale, Florida i USA, 14.-16- marts 2014.

 

Kilde: , Skrevet for JP.dk d. 26/2-14

Millionerne ruller blandt klassiske biler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *